Alapítványunk

A Pure Fashion Alapítvány célja teret, eszközöket és megtartó közösséget nyújtani a fiatalok számára, hogy felfedezhessék női/férfi hivatásuk szépségét és az azzal járó felelősségüket a társadalomban. Programunk egyedisége külföldön és hazánkban is abban áll, hogy a fiatalokat saját nyelvükön, az őket érdeklő témákon keresztül, élményszerűen szólítjuk meg, majd továbbkísérjük őket mélyebb etikai és erkölcsi kérdések felé.

 

Alapítványunk története

 

A Pure Fashion Program Amerikából indult, és jelenleg a világ 15 országában van jelen. Ki gondolná, hogy egy fiatal lány kezdeményezéséből egy nemzetközi program forrja ki magát? Ugyanis a történet egy fiatal amerikai lánnyal kezdődött: Ella Gunderson farmert szeretett volna vásárolni egy amerikai nagyáruházban, de nem talált egyetlen egyet sem, amely megfelelt volna értékrendjének és öltözködési stílusának. E hiányosságra levélben hívta fel az áruház vezetőségének figyelmét, aminek híre a sajtóhoz is eljutott. Végül az áruházlánc egy új kollekciót hozott létre „Modern and Modest” (modern és szerény) néven. A történet hatással volt a Pure Fashion elterjedésére a tengerentúlon, majd világszerte.

2007-ben egy magyar házaspár a Regnum Christi apostoli munkájaént indította el az akkor még amerikai mintára épülő programot. Az első években a program csak Budapesten indított csapatot. A Pure Fashion hiánypótló, egyedi jellegét és célját elismerve, 2013-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a program országos elterjesztésének kidolgozását, mely során elkészült a képzési tematika, tananyag, a programmegvalósítók felkészítésének módszertana, a szervezési, emberi és anyagi erőforrások tervezete, majd elindult a csapatvezetők képzése.

A Pure Fashion Program még hatékonyabb működtetése érdekében 2014 decemberében létrehoztuk a Pure Fashion Alapítványt. Jelenleg hét csapatunk van Magyarországon: Budapesten, Győrben és Veszprémben. 2016-tól az Alapítvány keretein belül elindítottuk „What’s up?” néven a tizenéves fiúkat megszólító programunkat is. 

 

Alapítványunk küldetése

A keresztény értékrendet képviselő Pure Fashion Alapítvány célja teret, eszközöket és megtartó közösséget nyújtani a fiatalok számára helyi, regionális, illetve országos szinten egyaránt annak érdekében, hogy felfedezhessék női/férfi hivatásuk szépségét és az azzal járó felelősségüket is a társadalomban. Alapítványunk lehetőséget kíván teremteni a gyermekek, illetve a fiatalok közösségeinek és ifjúsági civil szervezeteknek, valamint a gyermekekkel, ifjúsággal foglalkozó szakemberek számára szakmai kompetenciájuk bővítésére, új ismeretek, készségek elsajátítására, az ifjúsági közösségek és civil szerveződéseik megerősítésére, a fiatalok társas és egyéni kompetenciáinak fejlesztésére. Az Alapítvány nem-formális képzéseket szervez, amelyek elvégzésével a fiatalok szociális, környezeti érzékenysége, a tudatos felnőtt életre való felkészültsége, állampolgári kompetenciája fejlődik.

A divat, a fiatalosság, az egyediség, a szépség (lányok), a bátorság (fiúk), az általános emberi és erkölcsi értékek, a hitelesség, a helyes önbecsülésből fakadó magabiztosság és a dinamizmus együtt jellemzi programjainkat.

 

Alapítóink:

                                          Regnum-Christi- Initiativen e.V. és

Habsburg-Lotharingiai Christiana főhercegnő

„A Teremtő tervében a nő feladata az, hogy jó irányba fordítsa a társadalmat. De ahelyett, hogy a nő a társadalmi változás alanya lett volna, az utóbbi időben a társadalmi változás tárgya lett. Egy nagyon bölcs ember már a ’80-as években meglátta ezt, és beszélt erről. Ez a bölcs ember II. János Pál pápa volt, aki egyik írásában úgy fogalmaz, hogy a Teremtő az emberiség sorsát a nő kezébe helyezte. Egyedül a nő ismeri az élet titkát, egyedül ő képes megtanítani az élet művészetét. Azt mondta: ha a nő megfeledkezik erről a feladatáról, vagy elutasítja, akkor az emberiség kihal. Viszont ha sikerül meggyógyítani a nőt, akkor meggyógyítjuk a családot, és ha meggyógyítjuk a családot, meggyógyul a társadalom.” (Habsburg-Lotharingiai Christiana főhercegnő)

 

 

 

 

 

Kuratóriumi tagok:

 

Elnök: Óvári Katalin

Kata kapcsolata a Pure Fashion Programmal egészen 2004-re nyúlik vissza, amikor még Magyarországon nem volt jelen a Program. A Regnum Christi-ben eltöltött két éves önkéntes éveiben Chicago-ban aktívan részt vett az első ottani csapat létrehozásában. Már akkor is tisztában volt azzal, hogy ez a képzés nagyon belopta magát a szívébe, azonban sejteni még nem sejtette, hogy ilyen hosszú távon része lesz életének. 2010-2012 között a németországi testvér program (Looking Good inside and out) szervező csapatában vett részt aktívan. 2012 szeptemberétől pedig a Program magyarországi felelőssévé vált.  2015 szeptemberétől a Pure Fashion Alapítványban vállalt felelősséget és ilyen formán támogatja a képzést immár kisgyerekes családanyaként.

,,Bízom benne, hogy a résztvevő lányoknak meggyőződésévé formálódik az, hogy nőnek lenni jó, nőnek lenni hivatàs!”

 

 

 

 

Tagok:

  • Hangódi Dóra
  • Kis Brigitta

A tagok részletes bemutatása ide kattintva olvasható.

Alapítvány adatai:

Pure Fashion Alapítvány

1116, Budapest Fehérvári út 168-178 C. Lh. Fsz. 35.

Bankszámlaszám: 11600006-00000000-73543701