Apa-lánya alkalmak Veszprémben és Budapesten

Április utolsó hétvégéjén szerveztük másodéves veszprémi és budapesti csapataink Apa-lánya alkalmait.

 

"Az apa-lánya nap egy különleges alkalom arra, hogy a távolságból közeledés, az elzárkózásból nyitás születhessen az egyébként sokszor ​viharos életszakaszban, amelynek nehézségeit a szülők is megélik. Azt tapasztalom, hogy az édesapák hajlamosak elbizonytalanodni azokban az értékekben, amelyeket a kamaszlányuk látszólag ellök magától, hogy újakat keressen helyette. Fontos tudni, hogy mindez egy természetes folyamat része, és ami a végén marad, az a szilárd minta és kötelék, amit egy apa adhat a felnőtté váló lányának."  

Bárányos Edit, szakmai felelős

 

 

Pénteken a veszprémi csapat tagjai és az ő édesapaáik vettek részt egy közös délutánon, mely során lehetőségük volt meghitt közegben együtt lenni, beszélgetni, egymást akár jobban megismerni. Szombaton pedig a budapesti csapat résztvevői érkeztek édesapáikkal együtt egy közös délelőttre. A néhány órás alkalmat a csapatok koordinátorai és Hangódi Dóra, programunk lelki vezetője tarotta, aki hangsúlyozta, hogy ajándékok vagyunk egymás számára és feladatunk ennek az ajándéknak minél jobb megismerése és értékelése. Mindkét alkalom gazdag volt nevetésben és meghitt pillanatban egyaránt.

 

Köszönjük az együttműködést Veszprémben a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térnek és a Historia Hangvilla Étteremnek!

További fotók: https://www.facebook.com/purefashionhungary/

Koordinátorképzés 2017

Április első hétvégéjén szerveztük koordinátorképzésünk idei záró tréningjét. 

 

Pénteken és szombaton elsőéves koordinátor-jelöltjeinkkel a 6 hónapos online képzés szakmai anyagát vettük át, majd betekintést nyerhettek a program specifikus módszertanába, 

valamint az önkéntesek szerepköréről és a képzés tematikájának hátteréről is szó volt a közel tíz képzési órában. 

 

 

 

 

Az előadásokat Kis Brigitta programigazgató, Bárányos Edit szakmai felelős, Hegyesi Zita kommunikációs felelős és Szabó-Molnár Bálint LC, fiúprogramunk lelki vezetője tartotta. Az intenzív képzési órákat interaktív gyakorlatok színesítették. 


Szombat délután a másodéves koordinátorok is csatlakoztak hozzánk, akik megismerkedtek a közösségünk új tagjaival. A hétvége további részében az aktualitásokról, a program jövőjéről egyeztettünk győri és budapesti koordinátorainkkal. 

 

 

 

 

 

Nyári Tábor - 2017.

 

 

Tudod már hol leszel június 20-24-ig? Mit szólnál a Balatonhoz? 

 

Elindult a jelentkezés idei Pure Fashion nyári táborunkba, melyet Balatonföldváron szervezünk június 20-24-ig.

Nyári táborunk nyitott, így sok szeretettel hívjuk és várjuk azokat a 14-17 éves lányokat, akik szívesen csatlakoznak

egy aktív, élménydús, pörgős kikapcsolódáshoz!

 

Tematikusan felépített táborunk idén a kommunikáció köré épül.

 
A tábor költsége 30.000 Forint, ami a szállást, az étkezést, a műhelymunkák, az előadások és a szabadidős programok költségét tartalmazza.


Jelentkezés: kapcsolat@purefashion.hu


A létszám betelte után lezárjuk a jelentkezést, ezért érdemes minél előbb regisztrálni.

A Te élményed, a Te történeted! – videópályázat

 

Mi a Te Pure Fashion történeted?

Milyen élményeid vannak a Pure Fashion Programhoz kötődően?

Mutasd meg nekünk videóban!

 

Kíváncsiak vagyunk arra, milyen utat tettél meg a Pure Fashion programjában, honnan, milyen gondolatokkal indultál és hogyan változott az alkalmak során a benned élő kép önmagadról és a világról. Mutasd be, hogy mely témák voltak azok, amelyek a legtöbbet adták, legtöbb felismerést hozták, leginkább megmozgattak, amelyek fontos kérdéseket vetettek fel benned és amelyek megerősítettek Téged.

Bíztatunk arra, hogy a történeted megfogalmazásába sződd bele az éves programokat is úgy, mint az Anya-lánya Teaházat, az éves lelkigyakorlatot vagy a nyári tábort, valamint a program 4 pillérére is tudsz támaszkodni. Bátran térj ki arra, hogy melyik milyen változást hozott az életedben, legyen szó a lelki élet elmélyüléséről, a személyiségfejlődés alapjairól, a közösség kialakulásáról vagy az élményekről, amelyeket megéltél a program során.

Az értékelésnél nemcsak a tartalmat nézzük, hanem azt is, mennyire voltál kreatív, milyen a videó hangvétele, a szókincs, az elbeszélés módja, a történet felépítése, hogyan színesítetted a képi és hangi világot – mivel a jubileumi év témája maga a kommunikáció.

Ahogy az elmúlt években hagyománnyá vált, idén is lejátszásra kerül a legjobb videó az Országos Évzáró Gálán.

A pályázatban részt vehet minden jelenlegi Pure Fashion csapattag. 

A videópályázat 2 formai szempontja:

  • Minőségében élvezhető videófelvétel
  • A videó hossza 1,5 és 3 perc között lehet.

A pályázat leadási határideje: 2017. május 10.

Pályázatodat a kapcsolat@purefashion.hu címre várjuk. A tárgy mezőbe, kérünk, ezt írd: Videópályázat, név, kor, csapat résztvevő. Valamint írd meg kérlek, hogy milyen e-mail címen tudunk veled kapcsolatba lépni.  

Az eredményhirdetésre a jubileumi évi Gálánkon kerül sor, melyre minden pályázót szeretettel várunk!

 

Legyél Te a jubileumi év missziós nagykövete!

 

Az idei, jubileumi évünkben keressük azt az egyedi, kreatív missziós tervet, melynek ügyét a Pure Fashion felkarolja és szerepet vállal a megvalósításában.

Teréz Anya mondta: „Törekedjünk arra, hogy az emberek a velünk való találkozás után boldogabbak legyenek, mint előtte voltak.”

Igazi misszió rejlik e mondat mögött, amit számos formában valósíthatunk meg, erre hívunk most Téged!

Mire is gondolunk?

Olyan ötletet várunk, amely a Te szívügyed, amely érdekében szívesen tennél!

Legyen ez ételosztás rászorulóknak, kerítésfestés egy óvodában vagy lelki program szervezése a kortársaidnak.

Te mit tennél a környezetedért?

Most itt a lehetőség, hogy lépj!

 

Legyél Te a jubileumi év missziós nagykövete!

 

A pályázatban részt vehet minden jelenlegi vagy végzett, 20 év alatti Pure Fashion résztvevő.

Jelentkezési határidő: május 10. (Jelentkezni a pályázati szempontok pontos betartásával lehetséges.)

 

A pályázat formai szempontjai:

  • A missziós program tervezetét esszé formában maximum másfél oldal hosszan (paraméterek: Times New Roman, 12-es betűméret, 1,5 sorköz) várjuk 2017. május 10-ig.
  • A pályázati anyagok bemutatásának időpontja, ahol minden résztvevő prezentálhatja missziós programját minimum 5, maximum 8 percben: 2017. május 19. Minimum 10, maximum 15 diából álló programtervezettel lehet pályázni.
  • Erről az alkalomról a pályázók külön kapnak tájékoztatást.

 

Tartalmi szempontok:

  • Legyenek konkrét javaslat
  • aid a misszió kivitelezésével kapcsolatban.
  • Indokold meg, hogy miért fontos a Te missziós programod és milyen pozitív hatásai lehetnek.
  • Írd le, milyen eszközök szükségesek a kivitelezéshez, és készíts javaslatot az előkészületek menetére vonatkozóan.
  • Fontos, hogy a programjavaslatod a reális megvalósíthatóság keretein belül maradjon.

 

A pályázatodat a kapcsolat@purefashion.hu e-mail címre várjuk. A tárgy mezőbe, kérünk, ezt írd: Missziós Pályázat, név, kor, csapat/végzett Pure Fashion résztvevő. Valamint írd meg kérlek, hogy milyen e-mail címen tudunk veled kapcsolatba lépni.  

Az eredményhirdetésre a jubileumi évi Gálánkon kerül sor, melyre minden pályázót szeretettel várunk!

Lelkigyakorlat Pannonhalmán

Március 4-6-ig Pannonhalmán vettünk részt lelkigyakorlaton másodéves budapesti és veszprémi csapatainkkal. A hétvége témája Isten és a nő kapcsolata volt.  

  „Isten a szívünk mélyére vágyakat ültetett el, és ezeken keresztül valami lényegeset akar üzenni nekünk arról, hogy mit jelent nőnek lenni, és hogy milyen életet képzelt számunkra.” (J&S Eldredge)

Pénteken a bennünk élő vágyakról beszélgettünk, arról, mit szeretnénk megélni életünk során nőként.  Több  gondolat is felmerült, a leggyakrabban azonban a család hangzott el. Ezekkel a vágyainkkal és az  ezeket  akadályozó gondolatokkal, érzésekkel foglalkoztunk. Megvizsgáltuk a félelmeink okait és Isten  eredeti  tervét  számunkra, nők számára.

 

„Isten olyan tulajdonságokkal ruházza fel a Nőt, amelyek alkalmassá teszik őt kapcsolatok kialakítására, és ezek a tulajdonságok Istenről tanúskodnak.”

(J&S Eldredge)   

 

 

A szombati nap különlegességét adta, hogy a délelőtt során csendes lelkigyakorlatot  tartottunk.  Hangódi Dóra, programunk lelki vezetője evangéliumi részekkel  és hozzá  kapcsolódó gondolatokkal  vezette az elmélkedésünket, majd mindenki egyénileg folytatta  a csendességet, olvasta  a Bibliát és  imádkozott. Nagy élmény volt az igazi csend  megélése. Az  apátságban  imával zártuk le a délelőttöt.A délutánt interaktív játékkal indítottuk, majd a The Song című film megnézése után a kapcsolatokról, párkapcsolatról, házasságról beszélgettünk. A napot közös szentségimádással zártuk, ahol az elmúlt két évért is hálát adtunk. 

 

Vasárnap az apátságban vettünk részt szentmisén immár a szülőkkel is kiegészülve. A lányok útravalóul ezt az idézetet vitték magukkal:

 

„Ne féljetek a fiatalságotoktól és attól a mélyről jövő kívánságotokról, hogy kipróbáljátok a boldogságot, az igazságot, a szépséget és a sokáig tartó szeretetet… A béke jövője a ti szívetekben van.” Szent II. János Pál pápa

 

 

 

A hétvégén készült további képeket Facebook oldalunkon lehet megtekinteni: 

https://www.facebook.com/pg/purefashionhungary/photos/?tab=album&album_i...

 

 

 
 

Jubileumi évi Anya-lánya Teaház 2017

 

Január 28-án, Budapesten rendeztük jubileumi évi Anya-lánya Teaházunkat. Az alkalom a Pure Fashion Program négy pillérére, a személyiségfejlesztésre, a lelkiségre, az élményre és a közösségre épült, külön hangsúlyt fektetve a szülő-gyermek kommunikációra. A rendezvényen a Pure Fashion Programban résztvevő lányok és édesanyáik töltöttek el egy estét. Az esemény különlegessége volt, hogy programunk idén tíz éves magyarországi fennállását ünnepli.

 

,,A becsomagolt ajándéknak az a lényege, hogy kibontsuk és megtaláljuk! Egy anya - lánya kapcsolatban ez a kicsomagolás egy egész életen át tart, sok - sok meglepetéssel, megrökönyödéssel, örömmel, csalódással, nem várt pillanattal."

 

Az Anya-lánya Teaházat a Pure Fashion Alapítvány fővédnöke, Habsburg-Lotharingiai Christiana főhercegnő nyitotta meg, beszédében elmondta: „Nagyon örülök annak, hogy a Pure Fashion Program ennyire megerősödött az elmúlt tíz évben, kis virágból hatalmas virágcsokorrá alakult. Az összes európai ország közül Magyarország válaszolt leginkább arra a hívásra, hogy a nőiséggel ilyen formában is foglalkozzanak. Van egy kapcsolat a teremtő Isten és a nő szíve között, Isten bízik a nőben. Ez a kapcsolat továbbadódik az édesanyától a lányig, generációkon át. Ez a lánc nem törhet meg, mert, ha megtörik az anya és lány közötti kapcsolat, a társadalom törik meg, ha viszont erős ez a kapocs, akkor a nemzet túl tud élni mindent.”

 

Az alkalom fő témája a kommunikáció volt, melyről Bárányos Edit, programunk országos szakmai felelőse tartott interaktív előadást, minden elméleti ponthoz egy gyakorlatot kapcsolva. Előadásában hangsúlyozta: „Ugyan minden életszakaszban fontos, hogy a kommunikáció megfelelő eszköze legyen az önkifejezésnek, a kamaszkor hozta nehézségeknél és konfliktusoknál még nagyobb szerepet kap. Célunk olyan technikák átadása, amelyek a mindennapi életben jelenthetnek kapaszkodókat kifejezetten az anya-lánya kapcsolatban. Mindezt elméletek és gyakorlatok egymásra épülésével kívánjuk elérni, ami egyben izgalmas kihívás elé is állítja mindkét felet.” A műhelymunka után az anya-lánya párok krétatáblára írták fel, mit értékelnek a másikban, melyről a fotósarokban készültek hangulatos képek.

Az Anya-lánya Teaházon a lelkiség is fontos szerepet kapott, Hangódi Dóra, a programunk országos lelki vezetője imára és elmélkedésre hívott bennünket. Beszédében elmondta: „Mindannyian ajándékok vagyunk ebben a világban! Hogyan is lehet ennyi ajándékkal együtt élni? Rácsodálkozva! Hiszen az ajándékokat becsomagolva kapjuk, így a gyermekeket is, akiket Isten szeretetének rengeteg rétege "csomagol be". A becsomagolt ajándéknak az a lényege, hogy kibontsuk és megtaláljuk! Egy anya - lánya kapcsolatban ez a kicsomagolás egy egész életen át tart, sok - sok meglepetéssel, megrökönyödéssel, örömmel, csalódással, nem várt pillanattal. Fedezzük fel együtt az isteni titkot!”

Az alkalom második felében Hegyesi Zita, programunk országos kommunikációs felelőse vezetésével műveltségi kvízen vehettünk részt, ahol művészettel, tudománnyal és a Pure Fashion Programmal kapcsolatos kérdésekre válaszoltunk. A győztes asztal tagjai a jubileumi évi Pure Fashion gálára nyertek tiszteletjegyet.

A kvíz után Kis Brigitta, alapítványunk ügyvezető igazgatója mutatta be jubileumi évünk programjait, felhívva a figyelmet a nyitott programokra, mint a felnőtteknek szóló előadássorozat, illetve a 2017. október 14-i Családkonferencia. Brigi beszédében a résztvevőket arra kérte, legyenek a program nagykövetei ott ahol élnek, legfőképp családjukban, a szeretetet bemutatva. 

Az alkalmat Szabó-Molnár Bálint LC áldása zárta, bátorítva minket a hit továbbadására gyermekeink, környezetünk számára.

Köszönjük szépen az est során nyújtott segítséget a Pure Fashion Programban korábban végzett lányoknak, Németh Dánosnak!
Együttműködő partnereink: II. Szent János Pál Iskolaközpont, Don Bosco cukrászda, Virágálom, Domes kft.

 

Fotók: (C) Varga MIhály

 

 

Újévi Fogadással nyitottuk meg jubileumi évünket

Január 7-én újévi fogadással nyitottuk meg jubileumi évünket, melyen koordinátoraink és a program támogatói, korábbi munkatársai vettek részt. 2017-ben tíz éves a Pure Fashion Program Magyarországon, újévi alkalmunkon az elmúlt tíz évre emlékeztünk és a következő, jubileumi évre tekintettünk előre.

   A délelőtt során koordinátorainkkal találkoztunk, visszaemlékeztünk az elmúlt év munkájára, illetve képzéssel egybekötött csapatépítéssel nyitottuk a napot Kis Brigitta alapítványi ügyvezető igazgató, Bárányos Edit szakmai felelős és Hegyesi Zita kommunikációs felelős vezetésével. A délelőtt zárásaként mindenki elmondhatta, hogy mit adott számára a Pure Fashion. A válaszok között a nőiség kiteljesedése, az örömteli pillanatok és a helyes irány, út megtalálása is elhangzottak. A csapatvezetők és a központi csapat a Vakvarjú Étteremben elköltött ebéddel ünnepelték meg az elmúlt évet.  A délután során Hangódi Dóra lelki vezető biztatott közös elmélkedésre, a szolgálói létben való kiteljesedésre bennünket.

A délután második felében Szabó Molnár Bálint atya mondott áldást az alapítvány életére, majd a program támogatóival közösen koccintottunk az elmúlt tíz évet ünnepelve és a következőkre előretekintve. Kis Brigitta mindenkinek megköszönte munkáját, támogatását az elmúlt évekből készült fotóösszeállítás kíséretében, melyet videón és nyomtatva is megtekinthettek, hazavihettek a jelen levők. Majd a következő év különleges programjaira előretekintve készültünk az újabb rendezvényekre, kihívásokra, örömökre.

Jubileumi évünket Anya-lánya Teaházzal nyitjuk, felnőtteknek szóló előadássorozattal készülünk, másodéves csapataink alkalmai között először rendezzük meg az Apa-lánya lelki napot, június első szombatján évzáró gálát szervezünk, majd június végén nyári tábort, szeptembertől csapatunk indul Erdélyben, október 14-én pedig keresztény családkonferenciát szervezünk.

 

 

Ebéd Ferenc pápával

,,Ekkor értettem meg, hogy Isten tényleg mindennapi embereket hív meg nagy kihívást jelentő feladatok véghezvitelére."

 

A nyári Ifjúsági Világtalálkozó után Ferenc pápa meghívott néhány fiatalt a szervezők közül egy közös ebédre. Az alkalomról készült fotón többen programunk volt önkéntesét, Janát vélték felfedezni Ferenc pápa mellett. Jana egy évet töltött Magyarországon a Regnum Christi önkénteseként és a Pure Fashion munkájában vett részt. Azonban a képen nem ő, hanem ikertestvére, Ania látható, akit szintén sokan ismerhetnek, hiszen a tavalyi gálán is jelen volt. Ania három hónapot töltött az Ifjúsági Világtalálkozó előtt Lengyelországban, hogy önkéntesként részt vegyen az előkészítő munkálatokban. Ez az időszak nagyon meghatározónak bizonyult az életében, aminek a megkoronázása volt a közös ebéd Ferenc pápával. A 2016-os krakkói Ifjúsági Világtalálkozón a Regnum Christi Mozgalom keretein belül külön csapatot szerveztünk az apostoli munkáikban résztvevő fiataloknak. Programunkból 15 lány vett részt a találkozón. Tudjuk, hogy a találkozó meghatározó volt a fiatalok életében, ezért arra kértük Aniat, hogy ossza meg velünk azt a különleges élményt, aminek részerese lehetett.

 

 

Miről beszélgettetek Ferenc pápával az ebéd során?

Az elején mindenki kicsit zavarban volt, de aztán Ferenc pápa azt mondta, hogy bármit kérdezhetünk tőle, amit csak szeretnénk, mindenre nyitott. Spanyolul beszélt hozzánk, egy másik atya pedig fordított. Olyan mindennapi dolgokról is beszélgettünk, mint, hogy mi a kedvenc zenéje vagy étele, de komolyabb témákról is, mint az imádság, a gyónás, a hit, a különböző nehéz helyzetek egyes országokban. Ferenc pápa minden kérdésünket meghallgatta és mindig tiszta és egyértelmű válaszokat adott.

Volt olyan kérdés, amit mindenképp fel szerettél volna tenni a Szentatyának?

Az első kérdésem az volt, hogy tud-e németül, mert nem sokkal a találkozó előtt valaki azt mondta nekem, lehet, hogy németül is tudok majd vele beszélgetni, mert Németországban tanult. A kérdésemre németül válaszolt, azt mondta, hogy bár sokáig tanult németül, nagyon régóta nem gyakorolja a nyelvet, így a nyelvtudása mostanra már nem az igazi. De az igazság az, hogy nagyon jól, érthetően válaszolt, és nagyon kedves volt! Amire viszont igazán kíváncsi voltam az, hogy neki személyesen mit jelent az imádság. Erre is őszintén válaszolt, azt mondta, hogy számára ez egy beszélgetés Valakivel, akiről tudja, hogy a legjobban szereti őt az egész világon és pont ezért nagyon különleges. Jézushoz imádkozik, amikor szenved, az Atyához, amikor egy édesapára van szüksége, és a Szentlélekhez, amikor útmutatásra van szüksége.

 

A hitednek mekkora szerepe volt abban, hogy a találkozó során megértsd, és szem előtt tartsd, hogy ő nem csak egy híres ember, hanem elsősorban Krisztus földi helytartója?

Természetesen mindannyian izgatottak voltunk az ebéd előtt. Amikor azonban belépett a szobába, ahol vártunk rá, ez az izgatottság nyomban elillant. A kisugárzása, a belőle áradó nyugalom betöltötte a szobát. A tekintete nagyon tiszta volt és tükrözte közeli kapcsolatát Istennel. Számomra ő már most szentnek tűnt. Amikor azonban leültünk az asztalhoz, hogy együnk és beszélgessünk, az is világossá vált számomra, hogy mennyire emberi is. Ugyanúgy nőtt fel, mint bármelyikünk, ugyanúgy vannak saját problémái. De lehetett látni, hogy nincs egyedül, mert Isten vele van, és vezeti őt. Ekkor értettem meg, hogy Isten tényleg mindennapi embereket hív meg nagy kihívást jelentő feladatok véghezvitelére. Az egyik lány megkérdezte, hogyan érezte magát, amikor megtudta, hogy őt választották pápának. Elmondta, hogy természetesen meglepődött, és kicsit ideges is volt, de a szíve mélyén tudta, hogy Isten akarata szerint használja őt, és soha sem hagyja egyedül.

 

 

,,..olyan embereket szeretne látni, akik nem veszítik el az életerejüket."
 
 

 

           Mi volt a Szentatya legnagyobb vágya a fiatalokkal kapcsolatban az Ifjúsági Világtalálkozó során?

Ferenc pápa azt mondta, hogy az egyetlen dolog, amit a fiataloktól kér, hogy mindig maradjanak fiatalok! Meg kell tartanunk a lelkesedésünket, a spontaneitásunkat és a fiatalos energiáinkat. Még ha idősebbek leszünk, akkor is maradhat fiatal a lelkünk. És ez a legnagyobb reménye a világra vonatkozóan is: olyan embereket szeretne látni, akik nem veszítik el az életerejüket.

Mi volt a legfontosabb gondolat, amit magaddal vittél a beszélgetésből?

Azt hiszem, mindig emlékezni fogok arra a szeretetre, amit a szemében láttam. Mindenkit ismertem, aki jelen volt az ebéden, hiszen hónapok óta együtt dolgoztunk, és nagyon jó barátok lettünk. Ezért az együtt töltött étkezés olyan érzés volt, mintha egy asztalnál ülnék a családommal és Jézussal. Bár mindenki különböző országokból, kultúrákból érkezett, Ferenc pápa pedig az Egyház feje, mégsem volt kényelmetlen az együtt töltött idő, egy pillanatig sem. Minden, amit mondott, olyan volt, mint egy tanítás, és nagyon sok bennünk mgefogalmazódott kérdésre válaszolt. A fiatalokba vetett hite és öröme igazán arra ösztönzött engem, hogy bátor legyek továbbra is, és tegyem a dolgomat. Nagyon boldog voltam, hogy az ebéd végén csak úgy megölelhettem, nagyon jó érzés volt.

 

Ania Szargiej

Készítette: Hegyesi Zita, Kis Brigitta


 

 

 

 

Oldalak