Ebéd Ferenc pápával

,,Ekkor értettem meg, hogy Isten tényleg mindennapi embereket hív meg nagy kihívást jelentő feladatok véghezvitelére."

 

A nyári Ifjúsági Világtalálkozó után Ferenc pápa meghívott néhány fiatalt a szervezők közül egy közös ebédre. Az alkalomról készült fotón többen programunk volt önkéntesét, Janát vélték felfedezni Ferenc pápa mellett. Jana egy évet töltött Magyarországon a Regnum Christi önkénteseként és a Pure Fashion munkájában vett részt. Azonban a képen nem ő, hanem ikertestvére, Ania látható, akit szintén sokan ismerhetnek, hiszen a tavalyi gálán is jelen volt. Ania három hónapot töltött az Ifjúsági Világtalálkozó előtt Lengyelországban, hogy önkéntesként részt vegyen az előkészítő munkálatokban. Ez az időszak nagyon meghatározónak bizonyult az életében, aminek a megkoronázása volt a közös ebéd Ferenc pápával. A 2016-os krakkói Ifjúsági Világtalálkozón a Regnum Christi Mozgalom keretein belül külön csapatot szerveztünk az apostoli munkáikban résztvevő fiataloknak. Programunkból 15 lány vett részt a találkozón. Tudjuk, hogy a találkozó meghatározó volt a fiatalok életében, ezért arra kértük Aniat, hogy ossza meg velünk azt a különleges élményt, aminek részerese lehetett.

 

 

Miről beszélgettetek Ferenc pápával az ebéd során?

Az elején mindenki kicsit zavarban volt, de aztán Ferenc pápa azt mondta, hogy bármit kérdezhetünk tőle, amit csak szeretnénk, mindenre nyitott. Spanyolul beszélt hozzánk, egy másik atya pedig fordított. Olyan mindennapi dolgokról is beszélgettünk, mint, hogy mi a kedvenc zenéje vagy étele, de komolyabb témákról is, mint az imádság, a gyónás, a hit, a különböző nehéz helyzetek egyes országokban. Ferenc pápa minden kérdésünket meghallgatta és mindig tiszta és egyértelmű válaszokat adott.

Volt olyan kérdés, amit mindenképp fel szerettél volna tenni a Szentatyának?

Az első kérdésem az volt, hogy tud-e németül, mert nem sokkal a találkozó előtt valaki azt mondta nekem, lehet, hogy németül is tudok majd vele beszélgetni, mert Németországban tanult. A kérdésemre németül válaszolt, azt mondta, hogy bár sokáig tanult németül, nagyon régóta nem gyakorolja a nyelvet, így a nyelvtudása mostanra már nem az igazi. De az igazság az, hogy nagyon jól, érthetően válaszolt, és nagyon kedves volt! Amire viszont igazán kíváncsi voltam az, hogy neki személyesen mit jelent az imádság. Erre is őszintén válaszolt, azt mondta, hogy számára ez egy beszélgetés Valakivel, akiről tudja, hogy a legjobban szereti őt az egész világon és pont ezért nagyon különleges. Jézushoz imádkozik, amikor szenved, az Atyához, amikor egy édesapára van szüksége, és a Szentlélekhez, amikor útmutatásra van szüksége.

 

A hitednek mekkora szerepe volt abban, hogy a találkozó során megértsd, és szem előtt tartsd, hogy ő nem csak egy híres ember, hanem elsősorban Krisztus földi helytartója?

Természetesen mindannyian izgatottak voltunk az ebéd előtt. Amikor azonban belépett a szobába, ahol vártunk rá, ez az izgatottság nyomban elillant. A kisugárzása, a belőle áradó nyugalom betöltötte a szobát. A tekintete nagyon tiszta volt és tükrözte közeli kapcsolatát Istennel. Számomra ő már most szentnek tűnt. Amikor azonban leültünk az asztalhoz, hogy együnk és beszélgessünk, az is világossá vált számomra, hogy mennyire emberi is. Ugyanúgy nőtt fel, mint bármelyikünk, ugyanúgy vannak saját problémái. De lehetett látni, hogy nincs egyedül, mert Isten vele van, és vezeti őt. Ekkor értettem meg, hogy Isten tényleg mindennapi embereket hív meg nagy kihívást jelentő feladatok véghezvitelére. Az egyik lány megkérdezte, hogyan érezte magát, amikor megtudta, hogy őt választották pápának. Elmondta, hogy természetesen meglepődött, és kicsit ideges is volt, de a szíve mélyén tudta, hogy Isten akarata szerint használja őt, és soha sem hagyja egyedül.

 

 

,,..olyan embereket szeretne látni, akik nem veszítik el az életerejüket."
 
 

 

           Mi volt a Szentatya legnagyobb vágya a fiatalokkal kapcsolatban az Ifjúsági Világtalálkozó során?

Ferenc pápa azt mondta, hogy az egyetlen dolog, amit a fiataloktól kér, hogy mindig maradjanak fiatalok! Meg kell tartanunk a lelkesedésünket, a spontaneitásunkat és a fiatalos energiáinkat. Még ha idősebbek leszünk, akkor is maradhat fiatal a lelkünk. És ez a legnagyobb reménye a világra vonatkozóan is: olyan embereket szeretne látni, akik nem veszítik el az életerejüket.

Mi volt a legfontosabb gondolat, amit magaddal vittél a beszélgetésből?

Azt hiszem, mindig emlékezni fogok arra a szeretetre, amit a szemében láttam. Mindenkit ismertem, aki jelen volt az ebéden, hiszen hónapok óta együtt dolgoztunk, és nagyon jó barátok lettünk. Ezért az együtt töltött étkezés olyan érzés volt, mintha egy asztalnál ülnék a családommal és Jézussal. Bár mindenki különböző országokból, kultúrákból érkezett, Ferenc pápa pedig az Egyház feje, mégsem volt kényelmetlen az együtt töltött idő, egy pillanatig sem. Minden, amit mondott, olyan volt, mint egy tanítás, és nagyon sok bennünk mgefogalmazódott kérdésre válaszolt. A fiatalokba vetett hite és öröme igazán arra ösztönzött engem, hogy bátor legyek továbbra is, és tegyem a dolgomat. Nagyon boldog voltam, hogy az ebéd végén csak úgy megölelhettem, nagyon jó érzés volt.

 

Ania Szargiej

Készítette: Hegyesi Zita, Kis Brigitta